Spontana och organiserade nätverk av småföretag kan bidra till bättre arbetsmiljö för ledare och anställda.
Det har Stig Vinberg och Bodil Landstad kommit fram till i sin forskning.
Spontana och organiserade nätverk av småföretag kan bidra till bättre arbetsmiljö för ledare och anställda.
Det har Stig Vinberg och Bodil Landstad kommit fram till i sin forskning.
MS, parkinson, ADHD…
Säg att du har en funktionsnedsättning som inte syns. Vill du berätta om det på jobbet? Svårt val! Du kan råka illa ut både om du berättar och om du inte gör det.
Och omvänt: det kan finnas fördelar med bägge valen. Forskaren Maria Norstedt tycker att varje arbetsplats ska se till att göra valet lättare för dem med osynliga funktionsnedsättningar.
Om allt detta berättar tio personer med egna erfarenheter, som sociologen Maria Norstedt har djupintervjuat i en studie
Den vanligaste arbetsskadan är att ramla, ute eller inne. En sådan olycka leder ofta till lång sjukskrivning och till och med till invaliditet. Det visar AFA Försäkrings senaste statistik över godkända arbetsskador. Långa sjukskrivningar drabbar kvinnor mer, speciellt de som arbetar inom industrin och som städare. Men när det gäller kvinnors arbetssjukdomar är det få som blir godkända.
Sex av tio som arbetar med tandvård får besvär med värk och smärta i nacke och axlar av sitt arbete. En lösning är prismor i glasögonen, som vrider blicken nedåt och sparar nacken. Folktandvården i Västra Götaland har erbjudit prismaglasögon till alla personal.
Prismaglasögonen fick även Ergonomisällskapets pris för bästa ergonomidesign 2012.
Verktygslådan är ett projekt som ska återge företagshälsan kunskap och redskap för insatser mot stress, belastningsskador, hörselskador och andra arbetssjukdomar och – skador. Vissa verktyg ska kunna användas av skyddsombud eller av besökaren under tiden i väntrummet.
– Svensk arbetsmiljöforskning har högt anseende, men företagshälsan har halkat efter när statsbidraget försvann 1993, säger Maria Albin, docent och överläkare på Arbets- och miljömedicin, Lund. Nationella riktlinjer saknas och vetenskaplig metoder är otillräckligt kända.
Varje år inträffar mellan 5 000 och 10 000 tillbud av skärskador i vården. Det här projektet syftar till att minska skärskadorna genom att ta fram konkreta råd om hur skadorna kan förebyggas. Projektet genomförs av Svenska Miljöinstitutet, IVL. Projektledare är Ann-Beth Antonsson, IVL.
Var tredje allvarlig arbetsolycka är fallolyckor, oftast vid halka. Chuansi Gao på Lunds tekniska högskolas institution för designvetenskap ska studera sambandet mellan friktion på olika underlag,
arbetsskor och balansförmåga.
Det ska ge bättre arbetsteknik och mer utvecklade skor, det senare i samarbete med skotillverkare som Arbesko och Ecco. Man söker även samarbete med arbetsplatser som vid Skanske, Posten med flera.
Under fem år, 2003-2007, inträffade tio vägarbetsolyckor per månad, i genomsnitt. Kampanjer för lägre farter vid vägarbeten kan hjälpa för en tid, ibland. Men vägarbetarna tycker det är bättre när man leder om trafiken.
Varje år inträffar mellan 5 000 och 10 000 tillbud av skärskador i vården. Men bara var femte skärskada utreds och ännu färre åtgärdas på arbetsplatsen. Det här Afa-projektet syftar till att ta fram konkreta råd om hur skadorna kan förebyggas. Svenska Miljöinstitutet, IVL, genomför projektet i samarbete med arbetsgivare och arbetstagare i vården, och Arbetsmiljöverket.
”Herregud, är det problem nu igen!” eller ”Vad bra att du pekar på en risk”. Chefens bemötande skapar förutsättningar för ett bra eller dåligt säkerhetsklimatet och det kan vara avgörande för att undvika olyckor. Det visar forskning i Göteborg.
Hot och våld är vardag inom taxibranschen. Var femte förare är drabbad av hot, var tionde av våld, och många funderar dagligen på att sluta köra.
TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, har studerat problemet och funnit lösningar som skyddskamera och utbildning i att bemöta kunderna.
Hot med tegelsten, utskällning och risk att bli påkörd av ilskna kunder möter personalen på återvinningsstationer. Det och risker med kontanthantering är huvudpunkter under ett personalmöte på MERAB i Eslöv en novemberkväll.
– Sluta direkt med att ta emot kontanter tills det finns säkra rutiner, uppmanar Gerhard Wendt, regionalt skyddsombud på Transport Skåne.